Sajnos a kozmetikumoknak is van szavatossági ideje, akárcsak az élelmiszereknek, de valamiért nem vesszük őket elég komolyan (légy őszinte magadhoz: mikor ellenőrizted utoljára bármelyik kozmetikumod lejárati idejét?). Talán azért, mert egy krém, vagy egy szempillaspirál nem zöldül be úgy, mint egy 3-4 hetes joghurt, ami már majdnem kimászott a hűtőből. Pedig ugyanúgy megvannak a káros hatásaik, pont a bőrünkre nézve, amit a legkevésbé egy szépségápolási terméktől szeretnénk, nem igaz?

Őskáosz a kozmetikumok szavatossági ideje körül

Lejárati dátum, lejárati idő és gyártási idő mind mást-mást jelentenek. De melyiket nézd és hogyan számold ki, meddig használd biztonsággal kedvenc arckrémedet?

Ezeket a fogalmakat tisztázzuk most!

Gyártási idő és eltarthatóság

A gyártási idő ismeretére normál esetben nincs is szükségünk, hiszen a terméken valamilyen formában egyértelműen fel kell tüntetni a szavatossági idejét. Mégis jól jöhet, ha ezt tudjuk, mert legalább meg tudjuk becsülni, hogy egy bontatlan kozmetikum vajon jó lehet-e még. 

Általános szabály, hogy a sminkek, főleg a por állagú termékek bírják a legtovább, akár 3-5 évig is. 

A vizet tartalmazó termékek (krémes állagúak, de a rúzs is ide tartozik) bontatlanul 1-3 évig is elállnak. Alapozó és korrektor viszont lehet, hogy csak 6 hónapig húzza.

A magasabb alkoholtartalmú parfümök is 2-5 évig kibírják, de jobb őket 1-2 éven belül felhasználni (az eau de toilette-eket hamarabb, az eau de parfume-öket később).

A bőrápolási termékek (tonik, hidratáló, hámlasztó, ajakápoló) rendszerint maximum 1 évig állnak el.

Általános szabály, hogy minél több nedvességet tartalmaz adott kozmetikum (krémes állagú alapozó, szemhéjfesték, tus), annál rövidebb ideig tartható el. Kivételt képeznek a parfümök, amik az alkoholtartalomtól függően, bontatlanul akár 5 évig is kihúzzák.

Lejárati idő és lejárati dátum

A lejárati idő a kozmetikumok szavatossági ideje hónapban megadva, amit a felbontástól kell számítani.

Ezt angolul PAO-nak nevezik (=Period After Opening) és a csomagoláson általában egy kicsike nyitott tégely jelöli, benne egy M betűvel és egy számmal. Az M=month, magyarul hónap, a szám pedig a hónapok számát jelöli. Például, ha egy hidratáló krémen M6 szerepel, az annyit jelent, hogy felbontás után még 6 hónapig biztonsággal használhatod.
A lejárati dátum egy konkrét dátum, aminek összhangban kell lennie a lejárati idővel. Vagyis a lejárati dátum a legkésőbbi időpont, amitől számítva a lejárati időn belül még biztonsággal felhasználható az adott termék. Például, ha egy rúzson lejárati dátumként  NOV/2021 szerepel, és a lejárati ideje M18, akkor 2021 novemberében felbontva még 1,5 évig nyugodtan rúzsozhatod vele az ajkaidat.