A következő tippeket és tanácsokat saját tapasztalatom alapján szedtem össze és neked is választ ad sokat említett hogyan fogyjak le kérdésre. Mielőtt belevágnék, elmondom, hogy én nem hiszek a csoda kapszulákban, de igenis léteznek olyan táplálék-kiegészítők, amik könnyítik a fogyást. Ezt saját magamon is tapasztaltam. Én már csak olyan bogyót veszek be, ami nem ígér csodát, viszont például segít abban, hogy leküzdjem az édesség iránti vágyam és persze felturbózza az anyagcserém. Nyilván létezik sok módszer, amivel gyorsítható az anyagcsere, de én azt tapasztaltam, egy kapszula, ami koncentráltan tartalmaz növényi összetevőket, sokkal hatékonyabb! Legalábbis nálam bevált.

1. Így kezd el a fogyást: egyél több “normális” szénhidrátot

„Hogyan fogyjak le? – Zero carb! Hagyd el a szénhidrátot!” – aki ezt tanácsolja, gőze sincs arról, hogy mit beszél. Ha kalóriadeficitben vagy, így is, úgy is fogyni fogsz. Csak nem mindegy, hogy az egészségedet ez károsítja-e vagy sem.

A zöldbabban, a zabban és egy szelet pizzába egyaránt szénhidrát van. Nem kell részleteznem, hogy melyik a “jó” szénhidrát, ugye? És azt sem kell mondanom, hogy jó nagy hülyeség lenne zöldbab helyett valami zsíros kaját enni, nem igaz?

Hagyd el az üres kalóriákat adó szénhidrátokat (kalács, fehérkenyér, tészta, péksütemények, pizza stb.), cseréld őket tápláló, lassú felszívódásúakra (zab, teljes kiőrlésű kenyér), amik a vércukorszintedet egyenletesen tartják, így nem tör rád a farkaséhség.

A reggeli a legfontosabb olyan étkezés, ekkor érdemes szénhidrátot enni. Válassz rostban gazdag reggelit és egészítsd ki fehérjével, mert ez is lassítja a felszívódást. Az én kedvenceim a tojás (pl. tükörtojás,rántotta) zöldségekkel és a zabpehely gyümölccsel, magokkal.

Szénhidrát + zsír = üres kalória, tápanyagok, rostok nélkül
„Normális” szénhidrát rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal

2. Egy jó fogyókúra nem tilt

Ez természetesen a tápanyagokra vonatkozik, nem az ételekre. Szénhidrátra, fehérjére és zsírra is egyaránt szükséged van, de francia krémesre nem feltétlenül!

Sajnos sok diéta igen sekélyes és csőlátású, ezért kezd el tiltani tápanyagokat ámblokk, holott nem a szénhidráttól híztál meg, hanem a túl sok kalóriadús kajától! Ez persze lehetett szénhidrát is, de nem hiszem, hogy a reggeli zabkása volt a ludas, inkább a francia krémes, meg a chips, amit este 11-kor ettél meg… érted, mire célzok. A tápanyagok formájával van a gond, nem magával a tápanyaggal. Amúgy ha nem tudod, hogyan fogyjál le, elsőként azt tisztázd, hogyan híztál meg!

A Harvard Egyetem ajánlása alapján a bevitt kalória max. 30% zsír (ennek ⅔-a telítetlen zsír), kb. 55-60% szénhidrát és 10-15% fehérje legyen. Nyilván ez életkortól, nemtől és testsúlytól is függ, egy kicsit lehet változtatni az arányokon, főleg, ha fogyni szeretnél.

3. A tányérod felén zöldség legyen

Legjobb, ha minden étkezéshez eszel zöldséget valamilyen formában és ökölszabály szerint ez a tányérod kb. felét foglalja el. Számtalan mód létezik, amivel lehet ízesíteni kezdve a különféle ecetek, zöldfűszerek, fűszerkeverékek, olajok. Igazi tápanyag és ízbomba kaja például a hummusz vagy padlizsánkrém, amibe zöldségeket mártogatsz, például répát, csemege uborkát, paprikát, vagy akár roppanós retket.

4. Gyümölcsöt csak módjával

A gyümölcsben rengeteg vitamin és rost van, de sajnos cukor is, ezért ne vidd túlzásba a fogyasztását! A dobozos gyümölcsleveket pedig kerüld. Inkább vegyél 1 kiló narancsot és minden nap facsarj magadnak belőle, így tuti nem viszel be annyi cukrot, ráadásul ez biztos több C-vitamint tartalmaz, mint az ipari eljárással készült bolti társai.

5. Hogyan fogyj le pro tipp: szabályozd az agyad!

Ne pakold agyon a tányérod, mert nehezebben állod meg, hogy ne edd meg mind, mint azt, hogy eleve kevesebbet tegyél rá! Végy egy kisebb tányért és teregesd szét rajta az ételt, így az anyad soknak fogja látni. Ez az “optikai” jóllakás

Egyél lassan, rágd meg jól a falatokat, így az agyadnak lesz ideje a teltségérzetet jeleznie a gyomrodnak és nem fogod túlenni magad.

6. Ne éhezz és igyál sok vizet

Igyál minél töb vizet, mert szükség van rá a különböző élettani folyamatokhoz, gyorsítja az anyagcserét, segíti a méregtelenítést és a fogyást is támogatja.

Ha éhes vagy, egyél, ne éheztesd magad, mert úgyis visszaüt! Egyébként ha betartod a szabályokat, nem fogsz éhezni, ezt garantálom. Szinte biztos vagyok benne, hogy nem a normális kajától híztál meg, inkább a sok nassolástól, túl nagy adagokból és persze a mozgás hiánya is közrejátszott. A bő folyadékfogyasztás egyébként a test egészséges működésének is alapfeltétele, de a fogyást is segíti.

Ez a 2 kedvenc táplálék-kiegészítőm, ami segít fogyni:

Ahogy azt már írtam, nekem sokat segített a Spirulina és a MycoVeggie táplálék-kiegészítő, mivel csökkentették a nassolási vágyam. Mikor azon gondolkoztam, hogyan fogyjak le, rájöttem, hogy nekem a nassolás gyenge pontom, sosem tudtam megállni, hogy csipegessek ezt-azt napközben… annyira kívántam, hogy egyszerűen muszáj volt. Azonban ez a 2 táplálék-kiegészítő átlendített a holtponon és így már nem eszem össze-vissza. Be is indult szépen a fogyásom.

Természetesen sokat mozgok, heti legalább 3 alkalommal edzem. És persze szigorúan betartom az étrendem, mert tudom, ha félrekajálok, akár az egész heti eredményeimet tönkretehetem.

A következő blogban pedig konkrét étrend tippeket fogok adni neked! Remélem, hogy az eddigiek csináltak egy kis kedvet a fogyáshoz és tudtam Neked újat mondani!

További tippekért és kaja fotókért kövess instagramon: @gano_cosmetics