A Google-be egyik leggyakrabba beírt keresőkifejezés a Hogyan fogyjak le. Régebben én is bepötyögtem hasonló szavakat, főleg karácsony után és persze akkor, mikor már a nyárnak a küszöbén álltam. Mondanom sem kell, hogy a pánikszerűen elkezdett, gyakran szélsőséges fogyókúrákkal sosem sikerült zsírból leadnom azt a túlsúlyt, amit szerettem volna. Most akkor hogyan fogyjak le? – tettem fel magamnak a kérdés újra és újra, egyre elkeseredettebben.

Aztán egyszer nézőpontot váltottam és azon kezdtem el gondolkodni, hogyan híztam meg? Ha erre tudok válaszolni, akkor azt is tudni fogom, hogy hogyan fogyjak le.

Hogyan híztam meg? 

A nassolás elkerülése nekem is az egyik legnagyobb kihívás volt, mikor azon gondolkodtam, hogy hogyan fogyjak le, és sajnos ár kellett jönnöm, hogy a hízást is a csipegetés és sütizés okozta, hiszen észre sem vettem és egy csomó kalóriát vittem be.

Nagyobb adag kaják, kontroll nélküli nassolások, gyorskaja, sütemény és társai – szerintem legtöbbünknél ezek a ludas dolgok. És persze sokan iszunk még olyan italokat, amik teli vannak cukorral, mint a kóla, sprite, de sajnos a túl sok gyümölcslé és egy tejes-tejszínes kávé is lehet kalóriabomba. Tudtad például, hogy 1 dl 100%-os gyümölcslében akár 40-50 kcal, vagy egy nagy adag sziruppal ízesített lattében 4-500 kcal is lehet?

Emellett ha még a mozgást is elhanyagoljuk, csak úgy jönnek fel ránk a kilók. De nem egyik napról másikra.

Gondolj bele, ha mondjuk fél év alatt meghíztál 8-10 kg-t, akkor reális, hogy ezt 14 nap alatt le fogod adni, mint ahogy azt sok kamu diéta ígéri? Hát lehet, hogy rengeteg vizet veszítesz, de a zsírpárnáid köszönik szépen, de jól lesznek. Ne csapd be magadat, inkább kövess engem és fogyjunk együtt, lépésről lépésre, de végre tartósan és jojó nélkül!

Egyébként is a gyors fogyókúra nem csak ezért rossz, mert igazából nem fogysz le, de az egészségednek is árt. A szénhidrátmegvonó diéták hatásra tuti, hogy bejojózol, fáradt, kedvetlen és ideges leszel és összességében a testzsírszázalékod is nőni fog, hiszen ha visszahízol, plusz zsír rakódik le.

Azt tudtad, hogy 1 gramm zsír 2-szer annyi kalóriát tartalmaz, mint ugyanennyi szénhidrát? 1 gramm szénhidrátban 4 kalória van, 1 gramm zsírban 9 kalória, illetve a 1 gramm fehérje szintén 4 kalóriát tartalmaz.

Miért olyan nehéz lefogyni?

Rutin, szokások és egy pici lustaság – ez utóbbit hidd el, hogy átérzem, én is nehezen vettem rá magam a sportra. Ha az ember kiesik a rutinból, sokat dolgozik, kis gyermeket nevel (mint ahogy én is), főz-mos-takarít-bevásárol, semmi kedve az edzéshez. Pedig sajnos muszáj, mert csak így lehet!

A legtöbben azért nem tudnak lefogyni, mert nem képesek változtatni a szokásaikon, vagy túl gyorsan akarják a változást. Ezzel kapcsolatban rossz hírem van: gyorsan nem lehet fogyni, de jó hírem is van: sokkal könnyebb és kellemesebb, mint gondoltad!

Nekem például sokat segített a Spirulina tabletta, illetve a MycoVeggie kapszula.

A spirulina sok jódot tartalmaz, ami a pajzsmirigy hormontermeléséhez szükség, így a zsírégetésre is jótékony hatással van.
A MycoVeggie fő hatóanyaga a bolhafű vagy nyálkás útifű őrleménye, melyek csökkentik az éhséged, sok rostot tartalmaz, ami jót tesz az anyagcserdének, ezen felül kiváló C-vitamin, kálcium és vas forrás. Az én fogyásom szépen beindította és segítségével az életmódváltás is sokkal könnyebb volt!

Ezért nem tudsz lefogyni: a rossz étkezési rutin

Mi emberek a szokásaink rabjai vagyunk és ez teljesen normális, mert sokkal könnyebb elvégezni valamit, ami automatikus. Az étkezés, főzés, testmozgás is ilyen. Ha azt szoktuk meg, hogy a mirelit pizzára csak feldobáljuk a feltétet és bevágjuk a sütőbe, vagy valamilyen fagyasztott készételt eszünk, amit csak fel kell olvasztani, esetleg hamburgert rendelünk vagy kolbászt sütünk, nem könnyen változtatunk. Egyik napról a másikra nem fogjuk telepakolni a hűtőt roppanós zöldségekkel és diétás sütihez való alapanyagokkal. Ha mégis, nem tudjuk, hogy mihez kezdjünk velük, mert ránk a tör, hogy “úristen most mit főzzek, nincs semmi ötletem” – ez a rutin hiánya!

Ráadásul, ha megszoktad, hogy teleeszed magad, a gyomrod is kitágul, ezért még nehezebb lesz csökkenteni az adagokat. És persze az agyunk is erre van ráállva és külde nekünk a jeleket, hogy mit és mennyit együnk. Főleg cukros ételeket.

A cukor ugyanis olyan, mint a drog, egyre többet és többet akarunk belőle. Ez nem a mi hibánk, ez sajnos evolúció és biológia. Szerencsére létezik rá megoldás. 

Így szabadulj meg a cukoréhségtől!

Folyamatosan csökkentsd a cukoradagod. Például, ha 3 cukorral iszod a kávéd, mérsékeld 2,5-re, majd 2-re. Idővel átállnak az ízlelő bimbóid és már nem is fog ízleni az agyon cukrozott ital. Ahogy egyre kevesebb cukrot eszel, szép lassan megszűnik a sóvárgás. A titok az, hogy lassan csináld, így a testednek lesz ideje megszokni.

Érzelmi evés

Az is lehet, hogy kajával vezeted le a feszültséget, ezt hívjuk érzelmi evésnek. Ez akár hétköznapi stresszből is fakadhat, de lehet komolyabb lelki probléma is a háttérben (pl. párkapcsolati válság).

Az a fránya sport

Lassan szoktasd hozzá a tested a sporthoz, nem elvárható, hogy hosszú hónapok, évek után hirtelen fitneszkirálynő légy. A lényeg, hogy bármit is mozogsz, váljon rutinná!

Ha fél éve nem mozogtál, nem fogsz tudni egyik pillanatról a másikra, tartósan heti 5-szört vért izzadni a Spinning vagy aerobic órán. Amúgy ez nem is jó ötlet, mert a mozgáshoz nem szokott testedet kicsinálod vele és tuti nem lesz kedved az edzőterem közelébe se menni.

Baromi nehéz újra kezdeni valamit, egyszerűen azért, mert még nem vált rutinná. Régebben én is azt éreztem, hogy engem 7 lóval sem lehetne elhúzni az edzőteremig, de ma már sokkal könnyebb.

Igazából csak ennyi kell a fogyáshoz

Kalóriadeficit.

Csak akkor fogsz fogyni, ha kevesebb kalóriát viszel be, mint amennyit felhasználsz. 

Függetlenül attól, mit eszel. Nyilván az egészség szempontjából nem érdemes csoki és krumpli diétával lefogyni, de lehetséges, ha kalóriadefiictben vagy. Ja és nincs olyan szer, ami “kalóriablokkoló”, nem létezik zsírégető étel sem. Aki ilyet ígér, nem mond igazat.

A következő blogban pedig adok pár tippet, hogyan fogyj le sikeresen!