A legtöbben tévesen keverik a zsíros bőr, száraz vagy dehidratált bőr fogalmakat, pedig a kiváltó okok különbözőek lehetnek. Ebben a blogban most azzal foglalkozom, hogy megoldási javaslatot ajánlok Neked, ha zsíros a bőröd. Előbb azonban egy picit nézzünk a dolgok mögé és vizsgáljuk meg, mitől zsíros a bőröd.

Miért termel zsiradékot a bőr?

A faggyúmirigyek által termelt zsiradéknak többféle szerepe van. Egyrészt védi a bőrt a környezeti hatásokkal, sérülésekkel, fertőzésekkel szemben, másrészt nem engedi elpárologni a nedvességet, vagyis hidratáltan tartja a bőrt. 

Előfordulhat azonban, hogy a faggyúmirigyek túlműködnek, aminek eredményeként pattanásokkal, miteszerekkel küzd az, akinek túl zsíros a bőre.

A zsíros bőr okai

A zsíros bőr egy bőrtípus, így velünk születik. Minél szorgalmasabban termelik a zsiradékot a faggyúmirigyeink, annál zsírosabb lesz a bőrünk.

Bőrtípusok:

Akinek a bőre pont ideális mennyiségű fagyút, vagyis zsiradékot termel, annak a bőre normál. Akinek túl keveset, annak száraz a bőre, akinek túl sokat, annak zsíros és ha az arc egyes területen eltérő mértékben jelenik meg a zsíros és száraz vagy normál bőr (tipikusan ez a T-vonal), akkor kevert bőrtípusról beszélünk.

Vannak azonban egyéb faktorok is, amik hatására a bőr zsírosabbá válhat. Például hormonális változások, stressz, egyes kozmetikai termékek és a helytelen (zsiradékban gazdag) étrend. 

Rossz arcápolás zsíros bőrre avagy ezt ne tedd

Szárító hatású termékek

Ha zsíros a bőröd, TILOS szárító hatású kozmetikumot használni, mert a bőröd csak még zsírosabb lesz! A szárítás miatt a faggyúmirigyek egy magasabb fokozatra kapcsolnak, márpedig Te pont az ellenkezőjét szeretnéd.

A legrosszabb arcápolás zsíros bőrre, ha nem hidratálsz, vagy szárító kozmetikumot használsz! Nedvességre, azaz hidratációra a zsíros bőrnek is szüksége van, ha pedig szárítod, a faggyúmirigyek még több zsiradékot fognak termelni.

Az arcápolás zsíros bőrre nem tartalmaz hidratáló krémet

A hidratálás arra való, hogy nedvességgel töltse fel a bőröd, erre a zsíros, száraz és normál bőrnek egyaránt szüksége van! A zsíros bőr is lehet hidratált és vízhiányos, a kettő nem szinonima. 

A napozás csökkenti a zsiradéktermelést

A napozás NEM csökkenti a bőröd zsiradéktermelését, ellenben szárít, vagyis dehidratál. Ráadásul a nap UV-sugarai a bőr öregítő fő bűnös. Ha sokat vagy a napon, gyorsabban alakulnak ki a ráncok, pigmentfoltok és a napnak sajnos rákkeltő hatása is van.

Ha napra mész, használj legalább az arcodra fényvédő krémet és ne csak a strandon, hanem mindenhol! A VIZES NAPVÉDŐ ESSZENCIA SPF 50+ PA ++++ 30 ml kifejezetten jó zsíros bőrűeknek is és magas faktorszáma miatt hosszú órákig védi a bőröd a nap gyilkos sugaraival szemben.

Olajos lemosót nem szabad használni

Ennek pont az ellenkezője igaz! Az olajos lemosótól nem lesz zsírosabb a bőröd, ellenben gyengédebben távolítja el a szennyeződéseket, mint egy sima lemosó. Sőt, valószínűleg még hatékonyabb is lesz, hiszen a zsíros a zsíroson jobban működik, mint a nem zsíros. Azonban az olajos lemosó után érdemes még egy vizes bázisú lemosót használni, ami az előző lemosó maradványait eltávolítja és finoman tisztítja a bőröd.

Ilyen a M MIRACLE NYUGTATÓ-TISZTÍTÓ HAB TENGERI LIPOSZÓMÁKKAL, aminek még az állaga is szó szerint habkönnyű, kíméletesen tisztítja az arcbőrt.

Ilyen a jó arcápolás zsíros bőrre

Használj olajos és vizes állagú lemosót reggel és este is

Bármilyen is a bőröd, a nap sugarai ellen védekezned kell. Hiba azt hinni, hogy egy kis napfény majd „leszárítja” az arcod, ugyanis a zsiradéktermelésre nem lesz hatással, ellenben dehidratál, ráncokat és pigmentfoltokat okoz, sőt, rákkeltő hatású is. Ezért az arcodat tavasztól őszig kend be fényvédővel, ha kimész az utcára.

Ha zsíros a bőröd, akkor szükséged lesz reggeli és esti lemosásra is. Mindenképpen válassz gyengéd lemosókat, ha van kedved, próbáld ki a kétlépcsős lemosást. Érdemes tonizálni is a bőröd, főként, ha koreai kozmetikumot vásárolsz! 

A koreai tonikok, tonerek sűrűbbek, mint amit a nyugati termékeknél megszokhatták. Feladatuk a bőr nyugtatása és sav-bázis egyensúlyának (pH) helyrehozása. Ajánlom a M MIRACLE NYUGTATÓ TONIK TENGERI LIPOSZÓMÁKKAL terméket, ami egyben hidratál is és csupán 2-3 cseppet kell belőle használnod.

Könnyű állagú hidratáló krém

Télen is válassz könnyű hidratálót zsíros bőrre, hiszen a nedvességre a zsíros bőrnek is szüksége van. A hidratálók is tartalmaznak valamennyi zsiradékot, ami viszont felveszi a harcot a túlzott faggyútermeléssel szemben. Az erősen miteszeres, pattanásos, gyulladt bőrre bőrgyógyászok is egy könnyű állagú hidratáló krémet javasolnak.

Az ajánlom az M MIRACLE HIDRATÁLÓ ALGAKIVONAT TENGERI LIPOSZÓMÁKKAL 30 ML krémet, ami hialuronsav tartalmának köszönhetően megköti a bőrben a nedvességet, nem olajos, hanem könnyed az állaga.

+ arcápolás tipp zsíros bőrre

Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy létezik egy olyan krém, ami egyszerre hidratál, használható zsíros bőrre, fényvédelemmel is rendelkezik és ránctalanít? Ez a MIRACLE VIZES KORREKCIÓS KRÉM 45ml !

Ez a krém egy úgynevezett CC krém, ami a BB krém továbbfejlesztett változata:

  1. Védi a bőröd
  2. Segít a hámsejteknek megújulni, ezért szebb, egységesebb lesz a bőröd és megszabadít a kisebb bőrhibáktól
  3. Kiegyenlíti a bőrszínt
  4. Ránctalanít
  5. Fényvédő

Remélem, hogy tudtam segíteni és most már pontosan tudod, mire figyelj, hogyan ápold a zsíros bőröd! Ha kérdésed van, szeretnél kozmetikumot rendelni, keress e-mailen a beauty@ganocosmetics.com címen