A fekete kömény, vagy más néven fekete hagymamag, nigella (latinul Nigella Sativa) népszerű fűszernövény, de a görög és egyiptomiak szépségápolásra és a gyógyításra is használták egyaránt. A fekete kömény legalább 4500 éves múltra tekint vissza, több tucat gyógyhatást tulajdonítanak neki, melyek hatásosságára bizonyíték is van. Mi az amire tényleg jó és mi az, ami csak népi legenda? Kezdve a rákellenes hatásától a vérnyomás csökkentésén át egészen a bőrápolásig szinte mindenre javasolják – vegyük végig ezeket!

A fekete kömény, ami nem is kömény

A fekete kömény csak nevében kömény, valójában inkább egy mákszerű növény.

A hindi megnevezése (India első számú hivatalos nyelve) Shahi Jeera, ami perzsa eredetre utal. A Shahi királyit, a Jeera köményt jelent. Azért nevezték így, mert rendkívül ritka, nehezen termeszthető növény volt, következésképpen aranyárban mérték, amit csak a királyok engedhettek meg magunknak. Manapság az iráni, tádzsik, indiai, afgán konyha használja előszeretettel, főleg ragus-szószos ételekbe, de a pogácsának vagy rozs kenyérnek is finom ízt ad.

Ez a növény főleg Nyugat-Ázsiában, Kelet-Európában, illetve a Mediterráneum térségében honos.

A fekete kömény bizonyított gyógyhatásai

Fogyasztható magában, vagy táplálékkiegészítőként olaj, por, tabletta formájában is. A fekete kömény rengeteg ásványi anyagot, aminosavat, rostot tartalmaz, illetve az A-vitamin előanyagaiból, E-vitaminból is jócskán találunk benne.

A fekete kömény több ezer éve használatos fűszernövény, aminek rengeteg gyógyhatása is ismert. Gazdag rost és E-, illetve A-vitamin, illetve ásványi anyag forrás, ezért rendkívül egészséges. Használható élvezeti fűszerként, vagy táplálékkiegészítőként szedve.

Elpusztítja a vírusokat, baktériumokat, gombákat

A fekete kömény ismert és régóta használt vírusölő, baktériumölő és gombaölő hatású anyag. Ezért hatásosan kezeli a bélgombát, megoldást jelenthet Candidára és nőgyógyászati betegségekre egyaránt.

Gyulladáscsökkentő hatása is ismert, ezért például a hasnyálmirigy gyulladás tüneteit is csökkenti.

A fekete kömény az immunrendszert is erősíti

Mivel ez a kedvels fűszer antihisztaminként viselkedik, az immunválasz molekuláris erősítése révén immunrendszer erősítő hatású.

Gyógyítja a megfázást, influenzát és koronavírust is – kutatásokkal alátámasztva

Vírusölő, baktériumölő, immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően segít a szervezetnek legyőzni a tipikus téli betegségeket, vírusfertőzéseket, a náthát, az influenzát, sőt, a tüdőgyulladás kezelésének is hatékony támogatója, kiegészítője lehet. A legújabb kutatások pedig azt is bebizonyították, hogy a fekete kömény a koronavírusból való felépülést is gyorsítja

A fekete kömény gyorsítja a koronavírusos betegek gyógyulását

Egy vizsgálatban önkéntes résztvevők fekete köményt fogyasztottak, szemben a kontrollcsoporttal. A kutatók mindkét csoport tagjainak gyógyulását figyelemmel követték. A fekete köményt fogyasztó koronavírusos betegek látványosan javultak már 72 órán belül, 14 napon belül pedig teljes felépültek, szemben a kontrollcsoporttal.

Fekete kömény kapszulát már most beszerezeted a GanoCosmetics webshopjában, katt ide és előzd meg a fertőzéseket, betegségeket és az idei vírusszezonban maradj végig egészséges!


BLACK CUMIN KAPSZULA 30 db-os
A fekete kömény erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő és megöli a vírusokat, gombákat, baktériumokat és egyes kutatások szerint a koronavírusból való felgyógyulást is gyorsítja, segíti.

Csökkenti az allergia, az asztma tüneteit

Szintén az antihisztaminhoz hasonló hatásának köszönhetően a fekete kömény az allergiában szenvedők kedvenc táplálékkiegészítője lesz. Már az allergiaszezon előtt érdemes szedni megelőzésre, amivel akár a tünetek kialakulása is megakadályozható. Ha már beindultak az allergiás folyamatok, a tünetek enyhítésére is kiválóan alkalmazható a fekete kömény. Csökkenti a viszketést, légúttisztító hatású, enyhíti a bőrgyulladást, feloldja a légutakban letapadt nyákot.

A fekete kömény nem csak a pollenallergia, hanem a por-, az állatszőr-, sőt, még az ételallergia tüneteit is csökkentheti,

Mivel  hörhőtágító hatású, az asztmában szenvedők életminőségét is jelentősen javítja, melyet placebo csoportos vizsgálat is igazolt. 

Érrendszeri betegségekre is hatásos

A fekete kömény értágító hatású, ezért csökkenti a vérnyomást. Egyenlőre arra nincs bizonyíték, hogy magas vérnyomás betegségre is jó. 

A fekete kömény lendületbe hozza a férfit 

Ha már 1 éve próbálkoztok és a baba nem fogan meg, lehetséges, hogy a férfinél van a probléma! Az alacsony spermiumszám a férfiak meddőségének elsődleges oka, ezért érdemes erre gyanakodni, ha veled minden rendben van. Mivel a fekete kömény növeli a spermaszámot, megoldás lehet a termékenységi problémára. Érdemes kipróbálni, hiszen számtalan egyéb gyógyhatása is ismert!

Megszünteti az emésztési problémákat és javítja a bélrendszer egészségét 

A fekete kömény javítja az emésztést és egészségesebbé teszi a bélrendszert. Megelőzi, csökkenti a puffadást, szélhajtó, megszünteti a székrekedést és hasmenést is.

Sőt, a bélflóra egészségét is javítja, ez pedig közvetetten immunerősítő hatású.

Egyéb hatások

A fekete kömény szabályozza a vércukorszintet, ezért cukorbetegek számára is ajánlott fogyasztani.

Nem bizonyított, de koleszterinszint-csökkentő hatást is tulajdonítanak neki, emellett rák ellen is javasolt, mivel erős antioxidáns.

A fekete kömény belső-külső alkalmazása

A fekete kömény egyaránt alkalmazható, mint táplálékkiegészítő és külsőleg is használható. Hatásos lehet a pikkelysömörre, aknéra, serkenti a kollagéntermelést, sebgyógyító, fertőtlenítő.

Az ízületi gyulladás fájdalmas tüneteit enyhíti, ha tabletta formájában szedjük és krémmel, olajjal bekenjük-masszírozzuk az érintett testrészt.

 Hajra pakolásként is használható, fényesebbé és puhábbá teszi a hajat, javítja a fejbőr egészségét.

Milyen formában szedd?

A fekete kömény számtalan formában kapható, megveheted fűszerként, a bioboltban és drogériában, gyógyszertárban is. Mielőtt a kosaradba dobod, jó, ha tudod, hogy jobban jársz azzal, ha az OGYÉI által ellenőrzött táplálékkiegészítő formájában veszed meg (például nálam, a GanoCosmetics webshopjában). Ugyanis az étrendkiegészítőkön kötelező feltüntetni a hatóanyag-tartalmat, míg az élelmiszernek minősülő termékeken nem.

Előzd meg idén az ágynak esést és maradj egészséges az idei nátha-szezonban! Ha allergiás vagyok, akkor pedig szabadulj meg a kellemetlen tünetektől.